מחקר ומידע מקצועי
כורכום וכורכומין
The Academic Zone
המתחם האקדמי
כורכומין והטיפול בדלקת:
שורש הכורכום משמש כאחד התבלינים החשובים במטבחי אסיה השונים והוא נצרך מדי יום על ידי למעלה משליש מאוכלוסיית העולם. זהו אחד הצמחים העתיקים ביותר הידועים בשימוש רפואי מזה אלפי שנים. הכורכומין הוא הרכיב הפעיל הדומיננטי בשורש הכורכום, והוא נחשב כיום לחומר הטבעי הנחקר ביותר בעולם, עם סיקור של למעלה מ-8,000 פרסומים מדעיים שונים.
פעילותו האפשרית של הכורכומין לעיכוב מנגנונים דלקתיים שונים, תועדה במחקרים ובפרסומים מדעיים רבים. בתוך המחקרים הללו ניתן למצוא מחקרים בבעלי חיים, מחקרים קליניים בבני אדם וכן מחקרים פרמקולוגיים שונים.
פעילות אנטי דלקתית של כורכומין:
מתוך המחקרים הרבים שנערכו אודות הכורכומין עולה כי הוא פועל לעיכוב תהליכים דלקתיים, בין היתר על ידי עיכובם של גורמים מתווכי דלקת, כמו, ציטוקינים, פרוסטגלנדינים, אנזימים מחוללי דלקת ועוד.
במאמר שפורסם בשנת 2006 על ידי המכון לרפואת כבד בביה"ס לרפואה בלונדון, נכללה התייחסות ל-1,500 פרסומים מדעיים שונים אודות הכורכומין. מתוך כל המחקרים הללו התקבלה תמונה כי השימוש בכורכומין הינו בטוח, כאשר בכל המחקרים לא נרשמו תופעות לוואי מיוחדות או נזקים בריאותיים כלשהם בעקבות השימוש בו, גם במינונים גבוהים במיוחד. עוד עלה מתוך הנתונים, כי הכורכומין פועל באופן מובהק לעיכוב מנגנונים מתווכי דלקת ועל כן הוא עשוי להיות בעל ערך רב במקרים של דלקות בגוף האדם. (1)
NF-kappaB הינו קומפלקס חלבוני השולט בשעתוק של מולקולות DNA בתא והוא מהווה גורם חיוני להתפתחותם של מנגנונים דלקתיים וסרטניים בגוף האדם. NF-kappaB פועל בין היתר, לשפעול של ציטוקינים מתווכי דלקת שונים, בהם גם הציטוקין TNF-alpha. זהו ציטוקין המיוצר על ידי מגוון רחב של תאים חיסוניים בגוף ויש לו תפקיד מכריע ביצירת מנגנוני דלקת שונים. כיום ברור כי רמות גבוהות של הציטוקין TNF-alpha בדם או ברקמות, קשורות באופן ישיר להתפתחותם של תהליכים דלקתיים כרוניים בגוף האדם, לתהליכים אוטואימוניים ואף לתהליכים סרטניים.
מחקרים שונים הדגימו כי הכורכומין גורם לעיכוב הפעילות של NF-kappaB ולהפחתה בייצורם של חומרים מתווכי דלקת. (2-5) ככל הנראה זוהי נקודת המפתח בהשפעה האנטי דלקתית של הכורכומין. עקב השפעתו זו, הכורכומין נחשב לאחד הרכיבים הטבעיים הידועים והנחקרים ביותר לעיכוב הפעילות של הציטוקין TNF-alpha המובילה ליצירת תהליכים דלקתיים. (6-8)
כורכומין ודלקות על רקע אוטואימוני:
במחלות אוטואימונית מערכת החיסון פועלת ומייצרת נוגדנים כנגד רקמות שונות של הגוף עצמו. מהלכים אלו בדרך כלל מובילים להתפתחותה של דלקת כרונית או לשיבושים בתפקודו התקין של הגוף. כיום ידוע שלחלק מהמחלות הדלקתיות המוכרות לנו ישנו רקע אוטואימוני, כמו למשל: דלקת פרקים מסוג ראומטואיד ארטריטיס, קרוהן, קוליטיס, פסוריאזיס, לופוס (זאבת), טרשת נפוצה ועוד.
מחקרים שונים הצביעו על השפעה חיובית אפשרית של הכורכומין גם לעיכובם של תהליכים דלקתיים אוטואימוניים. יתרה מכך, מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על האפשרות שהכורכומין אף עשוי להשפיע על חלק מן המנגנונים החיסוניים הגורמים לתגובה האוטואימונית. כך למשל, נמצא כי הכורכומין מעצים את פעילותם של תאים חיסוניים מיוחדים הנקראים Regulatory T cells. תאים אלו מבצעים מעין "פיקוח" ודיכוי של התגובה החיסונית של הגוף, כדי למנוע מצבים לא רצויים של תגובה חיסונית מופרזת או תגובה אוטואימונית.(9)
אסמכתאות:
(1) Bengmark S. et al. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2006 Jan-Feb;30(1):45-51.
(2) Kumar, A. et al. Biochem.Pharmacol 3-15-1998;55(6):775-783.
(3) Cho JW. et al. Int.J Mol.Med. 2007;19(3):469-474.
(4) Pan MH. et al. Biochem.Pharmacol 12-1-2000;60(11):1665-1676.
(5) Funk, J. L. et al. Arthritis Rheum. 2006;54(11):3452-3464.
(6) Gonzales, A. M. et al. Nutr.Metab (Lond) 2008;5:17.
(7) Jobin, C. et al. J Immunol. 9-15-1999;163(6):3474-3483.
(8) Huang, S. et al. Mol.Pharmacol 2008;74(1):274-281.
(9) Rogers NM. et al. Clin Exp Immunol. 2010 Dec;162(3):460-73.
כל הכתוב לעיל מסתמך על גישות הרבליסטיות ונטורופטיות מסורתיות. למען הסר ספק המידע אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.