top of page

מחקרים ומידע אקדמי

כורכום וכורכומין

The Academic Zone

המתחם האקדמי

מידע מורחב אודות כורכום וכורכומין:

שורש הכורכום משמש כאחד התבלינים החשובים במטבחי אסיה השונים והוא נצרך מדי יום על ידי  למעלה משליש מאוכלוסיית העולם. זהו אחד הצמחים העתיקים ביותר הידועים בשימוש רפואי מזה אלפי שנים. הרכיבים הפעילים העיקריים בשורש הם רכיבים פוליפנוליים הקרויים כורכומינואידים (Curcuminoids), בהם גם הרכיב הידוע כורכומין (Curcumin), אשר מעניק לכורכום את צבעו הצהוב. הכורכומין נחשב כיום לרכיב הטבעי הנחקר ביותר בעולם והוא זכה לסיקור של למעלה מ-8,000 פרסומים ומחקרים מדעיים שונים. במתחם אקדמי זה מובא  מידע מחקרי מגוון אודות הרכיב כורכומין המופק משורש הכורכום. למען הסר ספק יובהר כי מידע זה מהווה סקירה אקדמית-מחקרית בלבד אשר אינה מתייחסת למוצר מסחרי  על בסיס כורכום או כורכומין של חברת ברא צמחים.

כורכומין ומערכת העיכול:

ברפואת הצמחים המסורתית, נעשה שימוש בכורכום במגוון רחב של בעיות עיכול נפוצות, כמו גם במקרים של הפרעות מטאבוליות ובעיות המשויכות לכבד ולכיס המרה. מחקרים רבים אשר נערכו בשנים האחרונות מייחסים את ההשפעה החיובית של הכורכום בעיקר לרכיב כורכומין הקיים בצמח. מחקרים אשר בדקו את השפעת הכורכומין על רקמות ועל איברים הקשורים למערכת העיכול הראו כי הוא עשוי לשמש כרכיב טבעי לשיפור המקצב של מערכת העיכול, בהיותו בעל השפעה רחבת טווח.

כורכומין והשפעה על מנגנוני דלקת:

פעילותו האפשרית של הכורכומין, לעיכוב מנגנונים דלקתיים שונים, תועדה במחקרים ופרסומים מדעיים רבים. בתוך המחקרים הללו ניתן למצוא מחקרים פרמקולוגיים שונים, מחקרים בבעלי חיים וכן מחקרים קליניים בבני אדם, שמתוכם עולה כי הוא פועל לעיכוב תהליכים דלקתיים בגוף האדם, בין היתר על ידי עיכובם של גורמים מתווכי דלקת, כמו, ציטוקינים, פרוסטגלנדינים, אנזימים מחוללי דלקת ועוד.

כורכומין ודיכאון:

הרפואות המסורתיות השונות ברחבי אסיה ייחסו לשורש הכורכום פעילות מעוררת וכן השפעה עדינה על מצב הרוח שיוחסה בעיקרה ליכולתו להגביר את סירקולצית הדם, כולל לאזור המוח, וכן לאיכות הממריצה שלו מבחינה אנרגטית. מסיבה זאת הכורכום היווה רכיב חשוב בפורמולות מסורתיות שונות ברחבי אסיה, אשר ניתנו למגוון מצבי "חולשה ותקיעות" (סטגנציה) ברמה הפיזית והנפשית. מחקרים שונים שנערכו בשנים האחרונות מצביעים על פעילות אנטי דיכאונית אפשרית של הכורכומין דרך השפעה ישירה על מערכת העצבים המרכזית.

כורכומין בשילוב רכיבים פוספוליפידים:

למרות השפעותיו החיוביות של הכורכומין, הוא נחשב לחומר בעל זמינות ביולוגית ורמות מסיסות נמוכות יחסית, כך שהוא אינו נספג באופן יעיל במערכת העיכול. מחקרים שונים הראו כי שילוב של כורכומין יחד עם רכיבים פוספוליפידים מביא לשיפור משמעותי ברמת הספיגה ובזמינות הביולוגית של הכורכומין בגוף האדם, בשיעור של עד פי 30 (בהשוואה לכורכומין רגיל) ושל רכיבים כורכומינואידים אחרים בשיעור של עד פי 60!

כל הכתוב לעיל מסתמך על גישות הרבליסטיות ונטורופטיות מסורתיות. למען הסר ספק המידע אינו  מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש.

bottom of page